Fuger i facader & murværk:

 
Når fugerne smuldrer…
Som årene går, smuldrer fugerne mellem murstenene på huset. Mørtlen falder ud i flager, huset kommer til at se slidt ud, og det er ikke længere så smukt, som det har været.
 
      
 
Fugen i murværk udfylder det lodrette og vandrette mellemrum, der er mellem murstenene. Fugen i en murstensvæg er lavet af mørtel. Mørtelfugerne binder murstenene sammen og er med til at gøre facaden tæt. Desuden indgår fugen normalt i vægkonstruktionen som kraftoverførende. Det vil sige, at vægten fra f.eks. tagkonstruktion forplanter sig ned gennem de bærende mure og ned i fundamentet. Denne belastning skal fugerne kunne holde til. For at en muret facade bliver både tæt og holdbar, skal fugerne imellem murstenene passe til disse mursten. Fugerne er en forudsætning for, at en muret facade kan stå og holde i mange år. Det er derfor meget vigtigt, at man bruger den rigtige mørtel, når der fuges, da ingen efterbehandling kan reparere fejl på disse punkter.
 
 
Du kan selv få et indtryk af, hvilken tilstand din facade er i, ved at gå en tur rundt om huset og kigge på fugerne. Du skal se efter følgende:
 
• Er fugerne mellem murstenene hele?
• Fylder fugen stadig mellemrummet mellem murstenene ud?
• Er der afskallede og forvitrede fuger?
• Er der huller efter murbier?
• Er der steder, hvor fugen mangler helt?
• Er der revner i fuger eller mursten?
• Er der revner over vinduer og døre eller ved gesimser og udhæng?
• Kan du let fjerne dele af fugen, hvis du kradser i den med fingeren?
• Er der frostsprængte mursten?
 
Hvornår skal fuger i murværk vedligeholdes?
Det er forholdsvis nemt at se, hvornår fuger trænger til vedligeholdelse. Undersøg fugerne. Brug en skruetrækker til at kradse lidt i fugernes overflade, og se efter, om de er porøse, løse eller helt hårde. Er de hårde, er der ikke problemer, men smuldrer de, når du kradser i overfladen, bør de fræses ud og erstattes med nye fuger.
Fuger, der trænger til vedligeholdelse, vil ofte skalle af og have revner og huller. Der kan også være steder, hvor fugen er helt væk, eller hvor du let kan fjerne dele af den, hvis du kradser i den med fingeren
.
  
Vinterhalvåret er hårdt for husets facader & fuger 
Fugerne er mange steder frostskadede og nedbrudte af vejret. Der er opstået huller og revner, hvoraf nogle kan gå helt ind til hulmuren. Når frosten sætter ind, sprænges det yderste lag af fugen. Overfladen bliver mere porøs, og vandet får endnu lettere ved at trænge ind. Hvis man ikke bryder den onde cirkel, vil fugen med tiden forsvinde helt.
 
CH Murer Byg ApS anbefaler at man vedligeholder sit murværk frem for at vente, til en restaurering er påkrævet. Hvis det bliver rigtig slemt, vil murens bæreevne forringes, og det kan blive nødvendigt at fuge hele huset om.
Foråret er et godt tidspunkt til at efterse facade og sokkel, og planlægge eventuelle vedligeholdelsesarbejder, som kan udføres senere på året.
Kontakt CH Murer Byg ApS for en uforpligtende snak samt evt. besigtigelse.
 
Revner som følge af sætningsskader
Hvis der er tale om en sætningsskade, som får fugerne til at revne, skal der hurtigt træffes beslutning om at få lavet den. Først når den er lavet, kan de fuger, der er gået i stykker, repareres.
Se mere om sætningsskader på siden Revner i fundament

Mørtelfuger kan også angribes af murbier. De kommer oftest, hvis der allerede er små huller i fugerne, eller hvis fugerne er meget porøse og bløde, så bierne kan grave gange og lægge deres æg i fugerne. Det er meget svært at slippe af med murbier igen.

Måske er det nok med småreparationer af begrænsede områder. Hvis fugerne er meget medtaget, kan det være nødvendigt at fuge hele muren om

CH Murer Byg ApS er specialister i alle typer af fugeopgaver. Vi fræser fugerne ud og fuger huset op på ny. Vi anvender kun godkendte mørteltyper i bedste kvalitet.

Kontakt os for uforpligtende tilbud.
 
Tlf. 2943 8875